OPŠTA PRAVILA KLAĐENJA


Na osnovu člana 52. Zakona o igrama na sreću („Sl.list RCG“ br. 52/04 od 02.08.2004 i „Sl.list Crne Gore“, br. 13/07 od 18.12.2007, 73/10 od 10.12.2010, 40/11 od 08.08.2011, 61/13 od 30.12.2013), odredaba Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priredjivanje kladioničkih igara i Odluke o osnivanju privrednog društva, Osnivači privrednog društva ″FEDORA″ D.O.O. Budva, koje je upisano u Centralni Registar privrednih subjekata pod br. 50961314 i registrovano pri Poreskoj Upravi Crne Gore pod brojem 03351050, Petar Dedović iz Beograda/Srbija, kao osnivač privrednog društva i Zlatko Marović iz Budve/Crna Gora, kao izvršni direktor dana 10.03.2023 god. donosePRAVILNIK O PRIREĐIVANJU KLADIONIČKIH IGARAI OSNOVNE ODREDBE


Član 1.

Ovim Pravilnikom uredjuje se priredjivanje kladioničkih igara (u daljem tekstu:kladjenje) i ona sadrži odredbe o priredjivanju kladjenja, uslovima za učešće u kladjenju, mestu priredjivanja kladjenja, roku za prijem uplata, fondu dobitka, objavljivanju rezultata igre, roku isplate dobitaka, obavještavanju učesnika o Pravilima kladjenja, postupku u slučaju otkazivanja ili promjene vremena održavanja sportskog dogadjaja, odgovornosti Priredjivača, poslovnoj tajni, održavanju reda i ponašaju učesnika u kladionici, odnosno na uplatnom mjestu kladionice, zaposlenima, kao i o drugim pitanjima od značaja za priredjivanje kladjenja.


Član 2.

Kladjenje iz čl. 1 priredjuje D.O.O. “FEDORA” Budva, društvo sa ograničenom odgovornošću za kockanje i kladjenje, sa sjedištem na adresi Pod Dubovicom br.85, prizemlje, Budva (u daljem tekstu: Priredjivač).


Član 3.

Ova Pravila predstavljaju opšte uslove za zaključenje ugovora po pristupu za učešće u svim vrstama kladjenja kod Priredjivača, a koji se smatra zaključenim kad učesnik izvrši uplatu Priredjivaču za učešće u kladjenju.

Ova Pravila obavezuju Priredjivača i učesnike i oni su dužni da ih se u potpunosti pridržavaju.


Član 4.

Priređivač podržava odgovorno klađenje i poziva korisnike da o tome pročitaju ovdje. Ukoliko korisnik smatra da mu je potrebna pauza od kladjenja mi ćemo onemogućiti korišćenje naših proizvoda, odnosno usluga na uplatnom mjestu na željeni period. Potrudićemo se u okviru sopstvenih mogućnosti da korisnicima pružimo pomoć, ali nismo odgovorni ukoliko nastave sa korišćenjem naših usluga sa namjerom izbjegavanja mjera koje su preduzete.


Član 5.

Priredjivač za obaveze prema učesnicima u kladjenju odgovara cjelokupnom imovinom privrednog društva.


Član 6.

Kladjenje je posebna igra na sreću u kojoj Priredjivač unaprijed odredjuje sportske dogadjaje i kvote za kladjenje, a učesnik slobodnom voljom bira znakove kojima obilježava ishod ponudjenog sportskog dogadjaja ili grupe dogadjaja na pomoćnom listiću-obrascu za učešće u igri (u daljem tekstu: listić) koji je izdao Priredjivač.

Kladjenje se priredjuje u kontinuitetu, po kolima vremenski ograničena.

Koristimo isključivo definisana i odobrena Pravila – kvote, kodove i algoritme.


Član 7.

Odredbe ovih Pravila važe i primenjuju se za sva kladjenja, koja je moguće organizovati u grupnim i individualnim sportskim disciplinama i u raznim drugim dogadjajima, koji po svojoj prirodi mogu biti predmet igara kladjenja.

Učesnik se na način odredjen ovim Pravilima može kladiti na:

1) Rezultate pojedinačnih ili grupnih sportskih dogadjaja;

2) Odredjeni dogadjaj u toku sportskog takmičenja (broj postignutih golova, tačan rezultat, broj golova na poluvremenu i na kraju utakmice, ko će dati prvi gol, koji će igrač/tim biti najbolji strelac, u kom poluvremenu će biti postignuto više golova, ko daje više ili manje golova, i sl.)

3) Uspjeh učesnika u zabavno-sportskim takmičenjima;


Član 8.

Dogadjaje iz člana 7. ovih Pravila, Priredjivač objavljuje u listi programa sportskih dogadjaja koji će biti predmet kladjenja za odredjen vremenski period, odnosno kolo, zajedno sa početnim kvotama, uputstvom za kladjenje, eventualnim posebnim uslovima za konkretno kladjenje, kao i drugim podacima koji učesniku olakšavaju učešće u kladjenju.II INDEX POJMOVA


Član 9.

Radi lakšeg tumačenja pojmova Priredjivač igara tumači iste, i to:

1) Akumulirani dobitak (Accumulator) :

Kod akumuliranog dobitka množe se kvote za svaki pojedinačni par ili dogadjaj na tiketu. Svi parovi odnosno dogadjaji na tom tiketu moraju biti pogodjeni kako bi se tiket smatrao dobitnim. 

Na primjer: za uloženih 10.00€ na sledeće parove: 

Liverpool pobedjuje Arsenal kvota je 2.25;

Bogdanović pobedjuje Nadala kvota je 8.50;

Celtics pobjedjuje Lakers kvota je 3.50;

Akumulirani dobitak je 669.37€!

Do ove cifre dolazi se na sledeći način : 10.00€ x 2.25 x 8.50 x 3.50.

2) Ante-Post (Ante-Post) :

Antepost tipovi opklada se mogu odnositi na ishod cjelokupnog takmičenja ili određene faze takmičenja (tj. faza po grupama).

3) Arbitraža (Arbitrage) :

Konstantna promjena kvota u ponudi omogučava igraču da uplatama na sve moguće ishode odredjenog meča ili dogadjaja dodje u situaciju da ima siguran dobitak bez obzira na ishod meča.

4) Autsajder (Outsider) :

Suprotno od favorita, tim, igrač ili učesnik sa malim šansama za pobjedu.

5) Autsajder (Underdog) :

Ovaj termin se odnosi na najmanjeg favorita u nekom meču ili trci ili na tim koji dobija hendikep poene u hendikep kladjenju.

6) Bet kod (Betcode) :

Naš brzi sistem dozvoljava unos bet koda odredjenog meča nakon čega je meč dodat na tiket.

7) Dabl (Double) :

Dogadjaj koji ne može samostalno biti na tiketu, to jest u slučaju da stavite ovaj meč na tiket na tom tiketu morate imati minimalno još jednu kvotu, vezanu za neki drugi dogadjaj. Oba izbora moraju biti pogodjena da bi tiket bio dobitni.

8) Dupliranje (Martingale) :

Sistem kladjenja zasnovan na dupliranju igračkih uloga.

9) Head to Head :

Potrebno je da izaberete jedan od dva tima ili igrača za koga verujete da će biti pobednik medjusobnog duela.

10) Hendikep (Handicap) :

U slučajevima izrazitog favorita u nekom duelu organizator igre postavlja hendikep, tj broj poena sa kojim neki tim počinje susret. Hendikep se dodaje na konačan rezultat. 

Na primjer, ako se kladite da će Munster (-5) pobijediti Llanelli to znači da Munster mora da pobijedi sa više od 5 razlike da bi Vi dobili opkladu. Samim tim, kvota na Munstera je veća nego kod kladjena bez hendikepa.

Hendikep kladjenje može imati i samo dva potencijalna ishoda (tenis/košarka) i u tom slučaju hendikep broj ne može biti cijeli broj. Na primjer, ako se kladite da će Lejkersi (-10.5) pobijediti Seltikse, Lejkersi moraju pobediti sa 11 razlike da bi vi dobili opkladu.

11) Hendikep kladjenje (Spread Betting) :

Kladjenje na neki meč, uzimajući u obzir razliku u poenima ili setovima na kraju meča.

12) HotWin :

Alatka koja vam dozvoljava da unesete sumu koju bi želeli da dobijete i iznos koji želite da uložite. Sistem će sam napraviti tiket sa listom mečeva na usnovu unešenih parametara, željenog iznosa dobitka i sume na koju se kladite.

13) Isplata (Return) :

Ukupan iznos koji će biti plaćen igraču, uključujući i iznos uloga.

Izračunajte Vaš dobitak (Calculating Your Winnings):

Prikazane kvote (na primjer 4.50) predstavljaju Vaš potencijalni dobitak, koliko dobijate u slučaju pogodjenog ishoda.

Na primjer: Ako uložite 10.00€ na pobedu nekog tima a kvota je 4.50 dobijate 45.00€ (10.00€ x 4.5) u slučaju da pogodite. Vaš profit praktično iznosi 35.00€ pošto i Vaših uloženih 10.00€ ulazi u ukupnu cifru za isplatu.

14) Kladjenje uživo (Live betting) :

Kladjenje na dogadjaj koji je u toku. Na primjer, kladjenje na to koji tim će dati sledeći gol u meču koji je već započeo.

15) Kofavoriti (Co-Favourites) :

Tri ili više takmičara koji imaju najmanje kvote i koji dijele status favorita.

16) Kreator kvota (Odds Compiler) :

Osoba koja kreira kvote, koristeći istraživanje i poznavanje sporta.

17) Kuća (House) :

Organizator igara na sreću.

18) Kvota (Price) :

Predstavlja koeficijent sa kojim se množi Vaš ulog u slučaju pogotka.

19) Kvote (Odds) :

Iznosi kojima se množi uloženi novac, u slučaju pogotka ishoda. Kvote će rasti ili padati u zavisnosti od najvjerovatnijeg ishoda nekog dogadjaja.

20) Mala šansa (Long Odds) :

Kvota na učesnika koji ima malu šansu da pobijedi (na primjer 100.00).

21) Market Movers :

Alatka koja pokazuje statistiku za odredjeni dogadjaj, to jest promjenu kvota na osnovu uplata igrača do tog trenutka.

22) Multi Tiket (Multiple) :

Tiket sa više dogadjaja koji moraju biti pogodjeni kako bi tiket bio dobitni.

23) Obrnuta prognoza (Reverse Forecast) :

Opklada u kojoj se kladite na prvog i drugog u trci , ali tako da nije bitan redosled, to jest ko je prvi a ko drugi.

24) Over / Under :

U ovoj igri potrebno je pogoditi ukupan broj poena na meču, to jest da li će ih biti više ili manje od unaprijed ponudjenog broja.

25) Pobjednička razlika (Winning Margin) :

U ovoj opkladi morate pogoditi sa koliko poena razlike će jedan tim pobijediti drugi.

26) Pobjedničko postolje (Tricasts) :

U ovoj opkladi potrebno je tačno predvidjeti pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog u nekoj trci ili dogadjaju.

27) Pokrivanje (Full Cover) :

Slučaj kada su na tiketu pokriveni svi potencijalni ishodi.

28) Položiti (Lay) :

Odrediti iznos na koji se kladi.

29) Poništena opklada (Void Bet) :

Opklada koja je proglašena za neispravnu. Uložena sredstva se vraćaju u punom iznosu.

30) Ponuda (Lines) :

Ponudjene vrste kvota.

31) Potencijalni dobitak (Potential Winnings (Pot. Winnings) :

Iznos dobitka u slučaju pogotka svih parova na tiketu.

32) Predaja pre meča (Walk-Over) :

Walk-over se dešava kada samo jedan učesnik učestvuje u trci ili nekom dogadjaju i to zbog povlačenja ostalih učesnika i kada je, samim tim, taj jedan učesnik automatski i pobjednik. Ukoliko nije precizirano drugačije opklada se tretira i plaća kao void bet (poništena opklada).

33) Predloženi tiketi (Ready Made Bets) :

Serija tiketa predloženih od strane kuće, sa različitim kvotama, od sigurice do onih sa velikim rizikom.

34) Profitna margina (Overround) :

Teoriski procenat profita organizatora igre.

35) Prognoza (Forecast (Straight Forecast)) :

U ovoj igri potrebno je da pogodite tačan redosled dvoje prvoplasiranih u odredjenom dogadjaju (takmičenju, turniru, trci...). Na primjer, potrebno je pogoditi ko će pobijediti i stići drugi u nekoj trci konja.

36) Promena bacača (Pitcher Change) :

Odnosi se na bejzbol (baseball) i promenu bacača u poslednjem trenutku. Pošto je uloga bacača velika svaka promjena bacača znatno utiče na ishod meča u većoj mjeri nego druge promjene.

37) Prvi strelac (First Goal Scorer) :

U ovoj opkladi morate da pogodite koji će igrač postići prvi pogodak na nekoj odredjenoj utakmici.

38) Razlika (Pointspread (Pogledati i Hendikep)) :

U meču favorita i autsajdera, razlika predstavlja unaprijed definisanu razliku sa kojom se počinje meč. Poeni postignuti na samom meču dodaju se startnoj razlici.

39) Sigurica (Banker) :

Nešto za šta verujete da je siguran izbor. Na primjer, “Sigurica je da Chelsea pobijedjuje Wycombe Wanderers". Najčešće će ovakav meč biti osnov Vašeg tiketa, bilo normalnog bilo sistemskog.

40) Sigurica (Sure Thing) :

Bilo koja opklada koja se smatra skoro sigurnim dobitkom.

41) Singl (Single) :

Najjednostavnija moguća opklada, kladjenje na jedan meč ili dogadjaj. Na primjer, da će u susretu Barselone i Real Madrida pobijediti Barselona.

42) Specijalne opklade (Special Bets) :

Opklade na neke posebne dogadjaje u okviru nekog meča. Na primjer “Ovo su opklade za odredjene dogadjaje na utakmici. Odnose se kladjenje ko je prvi izveo korner ili postigao prvi gol na utakmici”.

43) Sredstva (Bankroll) :

Sredstva koja igrač ima na raspolaganju.

44) Startna kvota (Starting Price (SP)) :

Kvota pre početka nekog dogadjaja.

45) Tačan rezultat (Correct Score) :

U ovoj igri morate pogoditi tačan ishod meča. Na primjer, tačan broj postignutih golova za svaki od dva tima koji igraju odredjenu utakmicu.

46) Tiket (Betslip) :

Tiket predstavlja listu izabranih mečeva na koje se igrač kladi.

47) Triple (Treble) :

Ukoliko je neki par označen kao triple neophodno je imati bar još dva para na tiketu da bi bilo omogućeno kladjenje. Da bi tiket bio dobitni potrebno je pogoditi sva tri para.

48) Ulog (Stake) :

Iznos novca koji je stavljen na odredjenu opkladu.

49) Zakucano (Nailed On) :

Odnosi se na nešto što se smatra sigurnim odnosno zagarantovanim. Na primjer, ishod nekog susreta.


III PRAVILA I USLOVI ZA SPORT


Član 10.

Minimalni iznos koji učesnik može uplatiti za kladjenje iznosi 0,50€.

Maksimalni iznos za isplatu dobitka učesnika iznosi 130.000,00€.


Član 11.

Iznos dobitnog fonda kod kladjenja predstavlja zbir svih dobitaka učesnika u kladjenju i on nije unaprijed odredjen i ne zavisi od primljenih uplata za učešće u konkretnom kolu kladjenja.


Član 12.

Detaljno objašnjenje Pravila i uslova za sve nabrojane sportove, koristiće se objašnjenja koja čine sastavni dio ovog Pravilnika u vidu priloga br.1..IV POSTUPAK I USLOVI KLADJENJA


Član 13.

Uplate za kladjenje primaju se na uplatno-isplatnim mjestima kladionica koja su obeležena posebnom oznakom koju izdaje Uprava za igre na srecu.

U skladu sa važećim zakonskim propisima uplate na korisnički nalog kod priredjivača igara na sreću radi učešća u igrama na sreću putem interneta vrši se putem platnih kartica ili u objektu u kojem se priredjuju igre na sreću u skladu sa ovim zakonom.        


Član 14.

Učesnici u kladjenju popunjavaju listiće koje izdaje Priredjivač, tako što obilježavaju sportske dogadjaje na koje se klade znakovi iz člana 9. ovih Pravila, pri čemu su igrači obavezni da se pridržavaju i objašnjenja koja se nalaze na listi programa sportskih dogadjaja za kladjenje.

Učesnik u igri je dužan da za svako kladjenje označi vrstu igre i šifre sportskih dogadjaja  na koje se kladi. U suprotnom, kladjenje nije važeće i Priredjivač ga neće prihvatiti.

Priredjivač zadržava pravo da u svakom momentu, djelimično ili potpuno, bez davanja posebnog obrazloženja, ne prihvati kladjenje učesnika u igri.

Kad prihvati kladjenje, Priredjivač prima uplatu i učesniku vraća ovjerenu potvrdu o učešću u igri kladjenja, koja sadrži mjesto, vrijeme, datum, izbore igrača i iznos primljene uplate, koja predstavlja dokaz o učešću igrača u kladjenju, na osnovu kojeg igrač kasnije ima pravo na isplatu eventualnog dobitka.


Član 15.

Priredjivač pre početka kladjenja odredjuje i objavljuje minimalne uslove za uplatu. Učesnici su dužni da poštuju minimum i maksimum broja sportskih dogadjaja za svaku vrstu kladjenja onako kako je to Priredjivač objavio u programu sportskih dogadjaja za konkretno kolo kladjenja.


Član 16.

Ukoliko učesnik ustanovi da kladjenje, od strane Priredjivača, nije ovjereno u skladu sa njegovim zahtjevom, tada učesnik ima pravo da odustane od kladjenja i zatraži storniranje nakon izvršene uplate, najkasnije u roku od 5 (pet) minuta nakon završetka ovjeravanja kladjenja, a pre početka odigravanja sportskog dogadjaja.

U ovom slučaju se poništavaju sve kombinacije za kladjenje, a iznos uplate se vraća učesniku.


Član 17.

Učesniku je zabranjeno da se u jednoj kombinaciji kladi više puta na isti sportski dogadjaj, osim ukoliko to Priredjivač nije izričito odobrio u programu rasporeda sportskih dogadjaja.


Član 18.

Niste u obavezi da učestvujete u igrama ponuđenim u našim kladionicama i ukoliko odlučite da u njima učestvujete, to je isključivo Vaše diskreciono pravo, odgovornost i rizik.


Član 19.

Krajnji rok za prijem uplate za kladjenje je do početka prvog sportskog dogadjaja na koji se učesnik kladi, osim ako Priredjivač nije odredio drugačije.

U slučaju kada se izvrši uplata za kladjenje na sportske dogadjaje koji su već počeli ili su već završeni, Priredjivač zadržava pravo da takve dogadjaje proglasi neregularnim, osim ukoliko to ovim Pravilima nije drugačije odredjeno.V AŽURIRANJE OPKLADA


Član 20.

Po završetku svih sportskih dogadjaja koji su bili predmet kladjenja, Priredjivač u roku od 24 časa, objavljuje zvaničan izvještaj o rezultatima sportskih dogadjaja koji su bili u listi programa sportskih dogadjaja za kladjenje.

Zvaničan rezultat je rezultat postignut u regularnom toku utakmice ili takmičenja. Produžeci i penali (jedanaesterci, sedmerci, slobodna bacanja i sl.) se ne smatraju regularnim tokom utakmice ili takmičenja.


Član 21.

U slučaju odlaganja sportskog takmičenja iz bilo kojih razloga i odigravanja u novom terminu, koji je najkasnije u roku od 72 sata (različiti sportovi imaju različiti vremenski rok), postignuti rezultati se smatraju važećim za sve vrste kladjenja na to sportsko takmičenje. 

U slučaju da se sportsko takmičenje ne održi u roku iz stava 1. ovog člana, za dogadjaj iz tog sportskog takmičenja računa se kvota 1,00 (jedan).

 

Član 22.

U slučaju prekida sportskog takmičenja i ne nastavljanja istog u roku predvidjenom za taj sport, za sve nedovršene ishode na tom sportskom dogadjaju računa se kvota 1,00 (jedan), dok će se svi vec završeni ishodi smatrati validnim.


Član 23.

U slučaju prekida sportskog takmičenja nakon završetka prvog poluvremena, a pre početka drugog poluvremena, postignut rezultat je važeći za sva kladjenja koja se odnose samo na prvo poluvreme, a za sva ostala kladjenja na taj dogadjaj računa se kvota 1,00 (jedan).

U slučaju prekida meča nakon što je određeni period (poluvrijeme,četvrtina i sl.) već završen, tiketi koji se odnose na taj period meča će biti obračunati u skladu sa postignutim rezultatom. Isto će se primjenjivati i za igre vezane za prvi gol na meču, ukoliko je prvi gol postignut prije nego što je meč prekinut.


Član 24.

Kada je riječ o Antepost opkladama i uopšte svim sportskim i vansportskim dogadjajima gdje treba izabrati pobjednika iz liste učesnika, u slučaju da jedan ili više takmičara ne budu u mogućnosti da učestvuju u tom dogadjaju iz bilo kog razloga, a pritom je kvota da će bar jedan od njih osvojiti takmičenje 5 ili niža, zadržavamo pravo da sve opklade vezane za pobjednika i sa tim povezanu ponudu proglasimo nevažećom.


Član 25.

Za sva kladjenja, koja su pripremljena, a odigrana su na tim ili igrača koji je iz bilo kog razloga ispao ili odustao od daljeg takmičenja, smatra se da nijesu dobitna i računa se kvota 1,00 (jedan), osim ukoliko se drugačije ne navodi u list priloga br.1.. (Pravila i uslovi za sport-za konkretan sportski dogadjaj).


Član 26.

U slučaju kada nevažećim sportskim takmičenjem učesnik ne ispunjava uslov o minimumu broja sportskih dogadjaja u jednoj kombinaciji, ta kombinacija se smatra nevažećom i učesniku se vraća primljena uplata.

Ako učesnik i bez nevažećeg sportskog dogadjaja ispunjava uslov o minimalnom broju sportskih dogadjaja u jednoj kombinaciji, ta kombinacija je važeća, a za nevažeći sportski dogadjaj računa se kvota 1,00 (jedan).


Član 27.

Sve opklade ažuriraju se po završetku sportskog događaja. U slučaju odabira kvota iz sekcije Antepost , opklade se ažuriraju po završetku takmičenja/kola/faze na koju se kvote odnose. Kada je reč o opkladama koje se odnose na sportsko kladjenje, ažuriranje može biti započeto i dok je predmetna utakmica još uvek u toku.


Član 28.

Svi sportski dogadjaji koje nudi Priređivač podležu izmjenama datuma i vremena. Rok za postavljanje opklade (izuzev kada je reč o kladjenju uživo) predstavlja zvanični početak dogadjaja. U slučaju da je opklada postavljena nakon početka susreta, smatraće se nevažećom. Ukoliko je reč o multi opkladama, te opklade biće ažurirane prema izabranim kvotama koje su validne.


Član 29.

U slučaju odlaganja ili prekida sportskog dogadjaja koji je predmet opklade, taj dogadjaj smatraće se validnim ukoliko se nastavi, u zavisnosti od sporta, najkasnije 72 sata od početka meča. Ukoliko se dogadjaj koji je predmet opklade ne odigra u predvidjenom vremenskom roku ili na navedenoj lokaciji ili ukoliko takmičar, tim ili učesnik ne učestvuje u dogadjaju koji je predmet opklade, ta opklada smatraće se nevažećom. Sportski dogadjaj koji je predmet opklade i prekinut je iz bilo kog razloga (čak i ukoliko se to dogodi u poslednjem minutu), a ne nastavi se i okonča u predviđenom vremenskom roku (zavisno od sporta), biće validan samo ako je ishod opklade već ostvaren na terenu u trenutku prekida,u suprotnom će se smatrati nevažećim, (osim ako nije Pravilima drugačije definisano). Ukoliko tokom produžetaka dođe do prekida fudbalske utakmice ili bilo kog drugog sportskog dogadjaja koji je predmet opklade i kod koga produžeci nisu mjerodavni za njihovo ažuriranje, opklade koje se odnose na regularni tok susreta biće važeće. Ukoliko je sportski dogadjaj koji je predmet opklade nevažeći,  kvote koje se na njega odnose biće jednake vrednosti 1.00. Ovo pravilo podleže pojedinačnim odredbama Pravilnika o sportskom klađenju koje se odnose na konkretne sportske dogadjaje.


Član 30.

Rezultat na osnovu koga se ažuriraju opklade uvek je onaj koji je ostvaren na terenu. Naknadne odluke koje donesu nadležni organi neće se uzimati u obzir.


Član 31.

Ekipa/igrač navedeni na lijevoj strani predstavljaju ekipu, odnosno takmičara domaćina, dok se oni prikazani na desnoj strani smatraju gostujućom ekipom/gostujućim igračem. Ukoliko se utakmica igra na neutralnom terenu, biće prikazana oznaka (n) ili naziv lokacije odigravanja (izuzev u slučaju kladjenja uživo ili prijateljskih susreta), a prikaz ekipa/igrača na lijevoj/desnoj strani neće biti od značaja. Ukoliko domaća ekipa, iz bilo kog razloga (na primer, zbog održavanja sportske površine ili nedovoljnog kapaciteta gledališta), odluči da se utakmica odigra na terenu koji nije zvanični teren ekipe, ta ekipa smatraće se i u tom slučaju domaćinom i shodno tome oznaka (n) neće biti potrebna. U slučaju da dodje do greške u našim kladionicama u vezi sa lokacijom na kojoj se utakmica odigrava (na primer, ukoliko je oznaka (n) prikazana pored utakmice koja se ne igra na neutralnom terenu ili ukoliko je ta oznaka izostavljena pored utakmice koja se igra na neutralnom terenu), sve opklade smatraće se važećim. 


Član 32.

U slučaju da dva ili više takmičara postignu isti plasman/rezultat, kvote koje će biti mjerodavne su one zabilježene u trenutku prihvatanja opklade, podijeljene sa brojem takmičara koji su isti rezultat ostvarili. Na primer, ukoliko dva takmičara sa kvotama 2.80, odnosno 1.90, postignu isti rezultat (oba takmičara su proglašeni pobednicima), kvote za isplatu biće 1.4 (2.80 : 2), odnosno 0.95 (1.90 : 2).


Član 33.

U slučaju nepravilnosti koje utiču na ishod dogadjaja koji je predmet opklade (npr. ekipa koja za susret angažuje kadete zbog štrajka/protesta/bolesti itd.), zadržavamo pravo da cijeli sportski dogadjaj proglasimo nevažećim čak i nakon njegovog završetka.


Član 34.

Bez obzira na odredbe ovih Pravila i uslova, zadržavamo pravo da poništimo bilo koju prihvaćenu opkladu prije početka prvog sportskog dogadjaja. U tim slučajevima, obavještenje o poništenju opklade biće objavljeno na oglasnoj tabli uplatnog mjesta gde je igrač izvršio uplatu tiketa. 

U svakom slučaju, odluka Priređivača je konačna.VI KLADJENJE PREKO VEB SERVISA


Član 35.

Učesnik mora biti punoljetno fizičko lice koje ispunjava uslove predviđene Zakonom o igrama na sreću. Učesnik stiče pravo učešća u igrama na sreću otvaranjem korisničkog naloga na sajtu Organizatora.

Registrovana stranica na internetu (sajt) preko kojeg ucesnik moze koristiti nase usluge je hatbet.me

Otvaranjem korisničkog naloga, identitet učesnika se utvrđuje dostavljanjem dokaza o identitetu licnom ispravom na uplatnom mjestu Organizatora.

Priređivač podržava odgovorno klađenje i poziva sve korisnike da o tome pročitaju dalje tekst. Ukoliko korisnik smatra da mu je potrebna pauza od kladjenja mi ćemo onemogućiti korišćenje naših proizvoda, odnosno usluga na uplatnom mjestu na željeni period. Potrudićemo se da u okviru sopstvenih mogućnosti korisnicima pružimo pomoć, ali nismo odgovorni ukoliko nastave sa korišćenjem naših usluga sa namjerom izbjegavanja mjera koje su preduzete.

Učesnik može otvoriti i koristiti samo jedan korisnički nalog te Organizator zadržava pravo da u slučaju prepoznavanja prethodno opisane zloupotrebe sve takve korisničke naloge momentalno zatvori i poništi sve transakcije sa tih naloga, te refundira inicijalno uplaćena novčana sredstva, kao i da momentom zatvaranja korisničkih naloga obavijesti lice koje je registrovano kao korisnik istih, o ucinjenim koracima.

Učesnik je dužan čuvati ime i lozinku svog korisničkog naloga i sam snosi odgovornost za materijalne i nematerijalne posljedice raspolaganja korisničkog naloga od strane neovlašćenih osoba.

Učesnik se obavezuje da neće koristiti nalog na način koji nije u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom države Crne Gore, da neće postupati u ime druge ličnosti i uplaćivati sredstva koja su stečena kriminalnim aktivnostima.

Novčana sredstva koja korisnik uplaćuje na svoj korisnički nalog se deponuju na evidencioni račun korisnika i služe za dalje korištenje, to jest za učestvovanje u igrama na sreću. Novčana sredstva učesnik može uplatiti na svim uplatnim mjestima Organizatora gotovinskom uplatom. Uplaćenim novčanim sredstvima igrač raspolaže nakon što se ista evidentiraju na evidencionom računu korisničkog naloga. Organizator zadržava pravo da u svakom momentu, djelimično ili potpuno, bez posebnog obrazloženja ne prihvati učesniku učestvovanje u igrama na sreću.


Član 36.

Klađenje na izvučene brojeve ‘Lucky Six’, ‘Next Six’ i Trke pasa i konja su igre klađenja na kompjuterski generisane događaje, u kojoj se za izbor ishoda događaja koristi generator slučajnih brojeva (RNG – Random Number Generator) tako da su ishodi igre klađenja na izvučene brojeve statistički nezavisni, slučajni i nepredvidivi. Klađenje na izvučene brojeve se odvija tako da se kuglice sa brojevima koje se izvlače iz bubnja,  ne vraćaju u bubanj do kraja runde. Učesnicima se nudi 48 brojeva, od kojih se u jednom kolu nasumično generiše njih 35. Brojevi su podijeljeni u 8 grupa po 6 brojeva i svaka grupa je označena određenom bojom: crvenom, zelenom, plavom, ljubičastom, smeđom, žutom, narandžastom i crnom. Učesnik je u mogućnosti kladiti se na različite opklade na koje je Organizator unaprijed postavio kvote, shodno vjerovatnoći da će se desiti ishod koji je predmet klađenja. Jedna runda klađenja na izvučene brojeve se sastoji od najave, generisanja brojeva (prikaza izvlačenja) te objave rezultata.

Klađenje na trke, virtualne trke, razne virtualne sportove su igre klađenja na snimljene ili kompjuterski generisane događaje, u kojoj se za izbor ishoda događaja koristi unaprijed snimljeni materijal ili generator slučajnih brojeva (RNG – Random Number Generator) tako da su ishodi igre klađenja statistički nezavisni, slučajni i nepredvidivi. Učesnik je u mogućnosti kladiti se na različite opklade na koje je Organizator unaprijed postavio kvote, shodno vjerovatnoći da će se desiti ishod koji je predmet klađenja. Opklade se primaju do samog početka događaja. Zvaničan rezultat je isključivo službeni rezultat objavljen nakon same trke/događaja, a koji je smjesten u bazi podataka priređivača.

U slučaju sporova ili neslaganja u tumačenju, prevagu će imati termini i pravila na Crnogorskom jeziku prihvaćena i izložena u prodajnim mjestima, ovjerena od strane Uprave za igre na srecu.VII GREŠKE


Član 37.

U slučaju očiglednih grešaka u vezi sa kvotama/spredovima/hendikepima/totalima, zadržavamo pravo da poništimo opklade koje sadrže pogrešne vrijednosti čak i nakon početka susreta. U slučaju multi opklada, iste će biti ažurirane na osnovu preostalih važećih kvota.


Član 38.

Netačan par: ukoliko su pogrešan takmičar ili ekipa navedeni u okviru para, sve opklade koje se na isti odnose smatraće se nevažećim, osim ukoliko ustanovimo da netačna informacija nije uticala na ažuriranje opklade.


Član 39.

U slučaju da greškom budu prihvaćene multi opklade sa kvotama čiji ishodi mogu međusobno da utiču jedni na druge ili da zavise jedni od drugih (npr. kladjenje na odredjenu ekipu da će osvojiti takmičenje i da će pobijediti u utakmici u okviru tog takmičenja), te kvote biće poništene, a opklada će biti ažurirana na osnovu preostalih kvota (ukoliko ih ima u opkladi).VIII ODGOVORNOST PRIREDJIVAČA IGARA NA SREĆU


Član 40.

Obavezujemo se da isplatimo dobitke ostvarene u skladu sa ovim Pravilima i uslovima.

Ne prihvatamo nikakvu odgovornost za novac koji izgubite u našim kladionicama pri postavljanju opklada, kao i u slučaju njihovog gubitnog ishoda, budući da je postavljanje opklada suština ugovornog odnosa koji zaključujemo Vi i mi.


Član 41.

Ne prihvatamo odgovornost za štetu ili gubitke nastale u vezi sa neispravnim funkcionisanjem programa ili nekog od njegovih elemenata, djelova, opreme, softvera ili njegovog sadržaja, uključujući gubitak podataka ili kašnjenje u njihovom prenosu izazvano korišćenjem usluga internet provajdera ili pretraživača ili drugog softvera nad kojim Priređivač nema kontrolu (kašnjenje ili prekidi u radu ili prenosu podataka, njihov gubitak ili oštećenje), osim u slučajevima kada smo namjerno ili usled grube nepažnje prekršili obaveze. Ukoliko dođe do bilo kakve neispravnosti, zadržavamo pravo da u svakom trenutku otkažemo, odložimo ili obustavimo pružanje usluga koje je u toku bez prihvatanja ikakve odgovornosti za gubitak ili štetu neposredno izazvanu ovim postupkom, osim u slučajevima koji su predviđeni ovim Pravilima i uslovima.


Član 42.

Ne preuzimamo odgovornost za:

a. greške na štampanim materijalima,

b. neovlašćeno korišćenje ili presretanje informacija pre njihovog prispeća na štampani materijal,

c. neovlašćeno korišćenje ili neovlašćeni pristup podacima povezan sa Vašim postupcima, osim ukoliko pomenuto neovlašćeno korišćenje ili pristup nisu posledica grube nepažnje ili namjerne radnje sa naše strane.


Član 43.

Ne možemo se smatrati odgovornim za tačnost informacija, sadržaja, podataka, elemenata ili drugih informacija, uključujući sve vrste informacija objavljenih od strane trecih lica (neovlascenih lica), izuzev u slučaju grube nepažnje ili namjerne radnje sa naše strane.VIII NAČIN I ROK ISPLATE DOBITAKA


Član 44.

Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za usluge koje pruža finansijska ustanova, banka ili kreditna služba čije usluge koristite.

Nemojte nas smatrati finansijskom ustanovom, te shodno tome nemojte očekivati bilo kakav vid kamate od Vaših uplata.


Član 45.

Ukoliko se bilo koji uslov, odredba, Pravilo ili norma predvidjena ovim Pravilima i uslovima ili njihova primjena na bilo koju stranu ili u bilo kojoj okolnosti smatra neizvršnim, ništavim ili protivzakonitim (u cjelosti ili djelimično) iz bilo kog razloga (u bilo kojoj nadležnosti), preostali uslovi, odredbe, Pravila ili norme predviđene ovim Pravilima i uslovima koji su izmijenjeni brisanjem neizvršnog, ništavog ili protivzakonitog dela (u bilo kojoj nadležnosti), imaće puno dejstvo i pravnu snagu, a opisana neizvršnost, ništavost ili protivzakonitost neće uticati na izvršnost, punovažnost i zakonitost preostalih uslova, odredaba, Pravila i normi predviđenih ovim Pravilima i uslovima pod uslovom da ova Pravila i uslovi izmijenjeni na opisan način i dalje iskazuju, bez materijalnih izmena, prvobitne namere strana u vezi sa predmetom Pravila i uslova i da brisanje njihovih djelova neće suštinski ograničiti očekivanja ili uzajamne obaveze strana ili praktično ostvarivanje koristi na koje bi inače obije strane imale pravo.IX DISKRECIONA PRAVA


Član 46.

Zadržavamo pravo da uklonimo ili kasnije objavimo jedan element ponude ili kompletnu ponudu vezanu za konkretan sportski dogadjaj do daljnjeg ili trajno prema sopstvenom nahodjenju i to bez obaveze da Vas prethodno o tome obavijestimo. U slučaju opisanog uklanjanja, ne postoji mogućnost da ostvarite bilo kakva prava ili potraživanja prema nama.


Član 47.

Priredjivac ima pravo da dopuni, povuce ili opozove bilo koju, jednu ili sve usluge u slucaju dobijanja informacija o namjestanju odredjenih utakmica od strane medjunarodne disciplinske komisije (nadleznog organa). Tiket ce u tom slucaju biti ponisten, dok ce korisniku nasih usluga ulozena sredstva biti vracena.


Član 48.

Zadržavamo pravo da ograničimo maksimalni potencijalni dobitak za svaku opkladu ili kombinaciju “unutar” opklade. Ukoliko opklada koju korisnici postavljaju premašuje limit te se, shodno tome, primjenom tog ograničenja koje smo utvrdili zapravo umanjuje kvota koja se primjenjuje na opkladu, o tome će korisnici biti upozoreni i zatražiće se da daju svoju saglasnost za poslatu opkladu prije potvrde. Ukoliko korisnici daju saglasnost i mi potvrdimo opkladu, smatraće se da su prihvatili ograničenje dobitka. Potencijalni dobitak koji može biti ostvaren od opklade uvijek je prikazan na tiketu koji su korisnici dobili na naplatnom mjestu u našim objektima ili u detaljnom pregledu opklade prije izvršenja same opklade. X NAČIN I ROK ISPLATE DOBITAKA


Član 49.

Isplata dobitaka vrši se na uplatno-isplatnom mjestu kladionice. Isplate za iznose dobitaka vece od 15.000,00€ vrsice se na tekući račun korisnika, po završetku svih sportskih dogadjaja, a na osnovu zvaničnih rezultata sportskih dogadjaja koje je utvrdio i objavio Priredjivač.


Član 50.

Prilikom isplate dobitaka, učesnik predaje Priredjivaču potvrdu o učešću u igri, koja sadrži dobitnu kombinaciju.

Važeće su isključivo one opklade koje su izvršene u našim objektima. Opklade nije dozvoljeno postavljati putem telefona, elektronske pošte ili drugih sredstava komunikacije koje Priredjivač nije odobrio.


Član 51.

Iznos dobitka jednak je vrijednosti cijene kombinacije pomnožene proizvodom svih kvota za tu kombinaciju.

Izuzeto od načina utvrdjivanja iznosa dobitka iz stava 1. Ovog člana, iznos dobitka ne može da preskoči maksimalni iznos dobitka definisan u čl. 10 ovih Pravila.


Član 52.

U slučaju gubitka potvrde o učešću u igri ili njenog oštećenja u mjeri da nije moguće pouzdano utvrditi vjerodostojnost kladjenja, Priredjivač će odbiti da izvrši isplatu dobitka.


Član 53.

Učesnik u kladjenju ima pravo da u roku od 7 (sedam) dana od dana objavljivanja zvaničnog izvještaja o rezultatima dogadjaja, uloži pismeni prigovor Priredjivaču, ukoliko smatra da Priredjivač nije pravilno ustanovio dobitak.

Ako Priredjivač utvrdi da je prigovor osnovan, dužan je da u roku od 90 (devedeset) dana, po isteku roka iz stava 1. ovog člana, izvrši isplatu iznosa ostvarenog dobitka učesniku u kladjenju.


Član 54.

Isplata novčanih dobitaka u kladjenju zastareva u roku od 30 (trideset) dana, od dana objavljivanja zvaničnog izvještavanja rezultata sportskog dogadjaja za odredjeno kolo.

Priredjivač zadržava pravo da iznos za sve potencijalno veće dobitke po svojoj procjeni, može isplatiti u roku od 90 (devedeset) dana od dana objavljivanja zvaničnog izvještaja rezultata sportskog dogadjaja za odredjeno kolo.XI POSLOVNA TAJNA


Član 55.

Zaposleni na uplatno-isplatnim mjestima kladionice dužni su da sledeće podatke čuvaju kao poslovnu tajnu:

    1) O učesnicima (broju posjeta, igračima, potrošenom ili dobijenom novcu i sl.),

    2) Finansijskom rezultatu poslovanja kladionice;

    3) Zaposlenima u kladionici.

Podatke iz stava 1. Ovog člana Priredjivač može saopštiti trećim licima samo na način predvidjen zakonom.


Član 56.

Priredjivač vodi evidenciju o učesnicima u kladjenju koji su ostvarili dobitak na način koji propisuje Zakon o igrama na sreću.XII PONAŠANJE U KLADIONICI


Član 57.

Priredjivač se stara o održavanju reda i zaštiti učesnika na uplatno-isplatnom mjestu kladionice.

Učesnici kladjenja na uplatno-isplatnom mjestu su dužni da se ponašaju pristojno i da druge učesnike ne ometaju u igri.

Licima mladjim od 18 godina zabranjeno je učešće u igrama kladjenja.

Učesnicima koji se ne pridržavaju ovih Pravila, Priredjivač može zabraniti učešće u kladjenju i pristup uplatno-isplatnom mjestu kladionice.       


Član 58.

Zaposlenima u kladionici, odnosno uplatno-isplatnom mjestu kladionice zabranjeno je da učestvuju u kladjenju, da novčano pomažu učesnike ili da zajedno sa njima učestvuju u kladjenju.XIII IZMJENE I DOPUNE PRAVILNIKA


Član 59.

Zadržavamo pravo povremene izmjene i dopune Pravila i uslova iz raznih razloga, medju kojima su, izmedju ostalog, i razlozi komercijalne prirode, zatim razlozi vezani za poštovanje zakonskih i pravnih akata, poštovanje uputstava, smjernica ili preporuka regulatornog organa ili oni razlozi koji se odnose na korisnički servis. Dotad važeća verzija Pravila i uslova dostupna je u svakom trenutku za pregled na našim oglasnim tablama u okviru kladionica.

Ukoliko smatrate neprihvatljivom bilo koju od izmjena, ne bi trebalo da nastavite sa korišćenjem naših usluga. Vaše dalje korišćenje naših usluga nakon isticanja novih Pravila na oglasnoj tabli kladionice smatra se obavezujućom saglasnošću sa izmjenom i samim tim bićete obavezani novim Pravilima i uslovima.XIV ZAVRŠNE ODREDBE


Član 60.

Ova Pravila biće vidno istaknuta na svim uplatno-isplatnim mjestima Priredjivača, čime će postati javno objavljena i dostupna svim učesnicima u kladjenju.


Član 61.

Za rješavanje sporova izmedju učesnika i Priredjivača nadležan je osnovni sud.


Član 62.

Ova Pravila stupaju na snagu nakon dobijanja saglasnosti od strane Uprave za igre na srecu, a primjenjuju se od dana pravosnažnosti rješenja koje mora biti vidno istaknuto na uplatno-isplatnim mjestima kladionica.                                                                                                                                    D.O.O. „FEDORA“, Budva


                                                                                                                                 _________________________

                                                                                                                                  Zlatko Marović, izvršni direktor